Čo je fazuľa a aké látky obsahuje?

Fazuľa

Zloženie fazule

Výživové hodnoty pre fazuľu (na 100 g):

  • energia 347 Kcal (17 % RDA*)
  • sacharidy 62,55 g (48 % RDA*)
  • proteíny 21,42 g (38 % RDA*)
  • lipidy 1,23 g (6 % RDA*)

Obsah vitamínov vo fazuli (na 100 g):

  • vitamín B1 (tiamín) 0,71 mg (59 % RDA*)
  • vitamín B2 (riboflavín) 0,21 mg (16 % RDA*)
  • vitamín B3 (niacín) 1,17 mg (7 % RDA*)
  • vitamín B5 (kyselina pantoténová) 0,78 mg (16 % RDA*)
  • vitamín B6 (pyridoxín) 0,47 mg (36 % RDA*)
  • vitamín B9 (kyselina listová) 525 µg (131 % RDA*)
  • vitamín C 6,3 mg (10,5 % RDA*)

Obsah minerálov a stopových látok vo fazuli (na 100 g):

  • sodík (Na) 12 mg (menej ako 1 % RDA*)
  • draslík (K) 1393 mg (30 % RDA*)
  • vápnik (Ca) 113 mg (11 % RDA*)
  • meď (Cu) 0,89 mg (99 % RDA*)
  • železo (Fe) 5,07 mg (63 % RDA*)
  • magnézium (Mg) 176 mg (44 % RDA*)
  • mangán (Mn) 1,14 mg (50 % RDA*)
  • fosfor (P) 411 mg (58 % RDA*)
  • selén (Se) 27,9 µg (51 % RDA*)
  • zinok (Zn) 2,28 mg (21 % RDA*)

Okrem vyššie uvedených základných látok obsahuje fazuľa aj vodu, vlákninu a škrob.

Hodnoty ďalších látok na 100 g:

  • voda 11,33 g
  • vláknina 15,5 g (75 % RDA*)
  • škrob 34,17 g

Tieto hodnoty sú informatívne a prevzaté z národnej databázy výživných látok vo fazuli. Môžu sa líšiť v závislosti od druhu, ale aj od ďalších faktorov, ako je napríklad spôsob prípravy fazule.

* RDA - denná odporúčaná dávka

* IU - medzinárodná jednotka