Čo je baklažán a aké látky obsahuje?
Baklažán
Baklažán a jeho zloženie
Výživové hodnoty pre baklažán (na 100 g):
- energia 25 Kcal (1 % RDA*)
- sacharidy 5,88 g (4 % RDA*)
- proteíny 0,98 g (2 % RDA*)
- lipidy 0,18 g (1 % RDA*)
Obsah vitamínov v baklažáne (na 100 g):
- vitamín A 27 IU (1 % RDA*)
- vitamín B1 (tiamín) 0,03 mg (3 % RDA*)
- vitamín B2 (riboflavín) 0,03 mg (3 % RDA*)
- vitamín B3 (niacín) 0,64 mg (4 % RDA*)
- vitamín B5 (kyselina pantoténová) 0,28 mg (6 % RDA*)
- vitamín B6 (pyridoxín) 0,08 mg (6,5 % RDA*)
- vitamín B9 (kyselina listová) 22 µg (5,5 % RDA*)
- vitamín C 2,2 mg (3,5 % RDA*)
- vitamín E 0,3 mg (2 % RDA*)
- vitamín K 3,5 µg (3 % RDA*)
Obsah minerálov a stopových látok v baklažáne (na 100 g):
- sodík (Na) 2 mg (menej ako 1 % RDA*)
- draslík (K) 230 mg (5 % RDA*)
- vápnik (Ca) 9 mg (1 % RDA*)
- meď (Cu) 0,08 mg (9 % RDA*)
- železo (Fe) 0,24 mg (3 % RDA*)
- magnézium (Mg) 14 mg (3,5 % RDA*)
- mangán (Mn) 0,25 mg (11 % RDA*)
- zinok (Zn) 0,16 mg (1 % RDA*)
Baklažán obsahuje okrem vyššie uvedených základných látok aj vodu, vlákninu a karotenoidy ako betakarotén, luteín a zeaxantín.
Hodnoty ďalších látok na 100 g:
- voda 92,3 g
- vláknina 3 g (12 % RDA*)
- β-karotén 14 µg (1 % RDA*)
- luteín a zeaxantín 36 µg**
Tieto hodnoty sú informatívne a prevzaté z národnej databázy výživných látok v baklažáne. Môžu sa líšiť v závislosti od druhu, ale aj od ďalších faktorov, ako je napríklad spôsob jeho prípravy.
* RDA - denná odporúčaná dávka
* IU - medzinárodná jednotka
** neexistuje odporúčaná denná dávka príjmu luteínu a zeaxantínu, no väčšina nedávnych štúdií ukazuje zdravotné prínosy pri braní 10 mg luteínu a 2 mg zeaxantínu denne