Čo je čakanka a prečo je zdravá?

Čakanka

https://lh5.googleusercontent.com/u_dRLNszC-6eLs8l3A2S0Hgcxh8hcb5cCboV6JqYwLIK7V5gVcecJf1QLLq7NsFeAZkAbm4HFQjRCiTF92VEqv1sdCln_bT6hKUKnWavNvELCoUiem6v_oVNkI2YXslUvpTPeyCX

Zloženie čakanky

Výživové hodnoty čakanky (na 100 g):

  • energia 23 Kcal (1 % RDA*)
  • sacharidy 4,7 g (3,5 % RDA*)
  • proteíny 1,7 g (3 % RDA*)
  • lipidy 0,3 g (1 % RDA*)

Obsah vitamínov v čakanke (na 100 g):

  • vitamín A 5717 IU (190 % RDA*)
  • vitamín B1 (tiamín) 0,06 mg (5 % RDA*)
  • vitamín B2 (riboflavín) 0,1 mg (7,7 % RDA*)
  • vitamín B3 (niacín) 0,5 mg (3 % RDA*)
  • vitamín B6 (pyridoxín) 0,1 mg (8 % RDA*)
  • vitamín B9 (kyselina listová) 110 µg (27 % RDA*)
  • vitamín C 24 mg (40 % RDA*)
  • vitamín E 2,26 mg (15 % RDA*)
  • vitamín K 297 µg (215 % RDA*)

Obsah minerálov a stopových látok v čakanke (na 100 g):

  • sodík (Na) 45 mg (3 % RDA*)
  • draslík (K) 420 mg (9 % RDA*)
  • vápnik (Ca) 100 mg (10 % RDA*)
  • meď (Cu) 0,29 mg (33 % RDA*)
  • železo (Fe) 0,9 mg (11 % RDA*)
  • magnézium (Mg) 30 mg (8 % RDA*)
  • mangán (Mn) 0,42 mg (18 % RDA*)
  • fosfor (P) 45 mg (9 % RDA*)

Čakanka obsahuje okrem vyššie uvedených základných látok aj vodu, vlákninu a karotenoidy ako betakarotén. luteín a zeaxantín.

Hodnoty ďalších látok na 100 g:

  • voda 92 g
  • vláknina 4 g (20 % RDA*)
  • β-karotén 3430 µg (55 % RDA*)
  • luteín a zeaxantín 10300 µg**

Hodnoty látok v čakanke sú informatívne a prevzaté z národnej databázy výživných látok. Môžu sa líšiť v závislosti od rôznych faktorov, ako je napríklad spôsob jej prípravy.

* RDA - denná odporúčaná dávka

* IU - medzinárodná jednotka

** neexistuje odporúčaná denná dávka príjmu luteínu a zeaxantínu, no väčšina nedávnych štúdií ukazuje zdravotné prínosy pri braní 10 mg luteínu a 2 mg zeaxantínu denne