Čo je čakanka a prečo je zdravá?
Čakanka
Zloženie čakanky
Výživové hodnoty čakanky (na 100 g):
- energia 23 Kcal (1 % RDA*)
- sacharidy 4,7 g (3,5 % RDA*)
- proteíny 1,7 g (3 % RDA*)
- lipidy 0,3 g (1 % RDA*)
Obsah vitamínov v čakanke (na 100 g):
- vitamín A 5717 IU (190 % RDA*)
- vitamín B1 (tiamín) 0,06 mg (5 % RDA*)
- vitamín B2 (riboflavín) 0,1 mg (7,7 % RDA*)
- vitamín B3 (niacín) 0,5 mg (3 % RDA*)
- vitamín B6 (pyridoxín) 0,1 mg (8 % RDA*)
- vitamín B9 (kyselina listová) 110 µg (27 % RDA*)
- vitamín C 24 mg (40 % RDA*)
- vitamín E 2,26 mg (15 % RDA*)
- vitamín K 297 µg (215 % RDA*)
Obsah minerálov a stopových látok v čakanke (na 100 g):
- sodík (Na) 45 mg (3 % RDA*)
- draslík (K) 420 mg (9 % RDA*)
- vápnik (Ca) 100 mg (10 % RDA*)
- meď (Cu) 0,29 mg (33 % RDA*)
- železo (Fe) 0,9 mg (11 % RDA*)
- magnézium (Mg) 30 mg (8 % RDA*)
- mangán (Mn) 0,42 mg (18 % RDA*)
- fosfor (P) 45 mg (9 % RDA*)
Čakanka obsahuje okrem vyššie uvedených základných látok aj vodu, vlákninu a karotenoidy ako betakarotén. luteín a zeaxantín.
Hodnoty ďalších látok na 100 g:
- voda 92 g
- vláknina 4 g (20 % RDA*)
- β-karotén 3430 µg (55 % RDA*)
- luteín a zeaxantín 10300 µg**
Hodnoty látok v čakanke sú informatívne a prevzaté z národnej databázy výživných látok. Môžu sa líšiť v závislosti od rôznych faktorov, ako je napríklad spôsob jej prípravy.
* RDA - denná odporúčaná dávka
* IU - medzinárodná jednotka
** neexistuje odporúčaná denná dávka príjmu luteínu a zeaxantínu, no väčšina nedávnych štúdií ukazuje zdravotné prínosy pri braní 10 mg luteínu a 2 mg zeaxantínu denne