Čo je cvikla a aké vitamíny obsahuje?
Cvikla
Zloženie cvikly
Výživové hodnoty cvikly (na 100 g):
- energia 43 Kcal (2 % RDA*)
- sacharidy 9,56 g (7 % RDA*)
- proteíny 1,61 g (1 % RDA*)
- lipidy 0,17 g (menej ako 1 % RDA*)
Obsah vitamínov v cvikle (na 100 g):
- vitamín A 33 IU (1 % RDA*)
- vitamín B1 (tiamín) 0,03 mg (2,5 % RDA*)
- vitamín B2 (riboflavín) 0,05 mg (4 % RDA*)
- vitamín B3 (niacín) 0,33 mg (2 % RDA*)
- vitamín B5 (kyselina pantoténová) 0,15 mg (3 % RDA*)
- vitamín B6 (pyridoxín) 0,06 mg (5 % RDA*)
- vitamín B9 (kyselina listová) 109 µg (27 % RDA*)
- vitamín C 4,9 mg (8 % RDA*)
- vitamín E 0,04 mg (menej ako 1 % RDA*)
- vitamín K 0,2 µg (menej ako 1 % RDA*)
Obsah minerálov a stopových látok v cvikle (na 100 g):
- sodík (Na) 78 mg (5 % RDA*)
- draslík (K) 325 mg (7 % RDA*)
- vápnik (Ca) 16 mg (1,5 % RDA*)
- meď (Cu) 0,07 mg (8 % RDA*)
- železo (Fe) 0,8 mg (10 % RDA*)
- magnézium (Mg) 23 mg (6 % RDA*)
- mangán (Mn) 0,32 mg (14 % RDA*)
- zinok (Zn) 0,35 mg (3 % RDA*)
Okrem vyššie uvedených základných látok obsahuje cvikla aj vodu, vlákninu a betakarotén.
Hodnoty ďalších látok na 100 g:
- voda 87,58 g
- vláknina 2,8 g (14 % RDA*)
- β-karotén 20 µg (3 % RDA*)
Zloženie cvikly je informatívne a prevzaté z národnej databázy výživných látok. Môže sa líšiť v závislosti od rôznych faktorov, ako je napríklad spôsob prípravy.
* RDA - denná odporúčaná dávka
* IU - medzinárodná jednotka