Čo je kapusta a aké vitamíny sa v nej nachádzajú?
Kapusta
Zloženie kapusty
Výživové hodnoty kapusty (na 100 g):
- energia 25 Kcal (1 % RDA*)
- sacharidy 5,8 g (4 % RDA*)
- proteíny 1,3 g (2 % RDA*)
- lipidy 0,1 g (menej ako 1 % RDA*)
Obsah vitamínov v kapuste (na 100 g):
- vitamín A 98 IU (3 % RDA*)
- vitamín B1 (tiamín) 0,06 mg (5 % RDA*)
- vitamín B2 (riboflavín) 0,04 mg (3 % RDA*)
- vitamín B3 (niacín) 0,23 mg (1,5 % RDA*)
- vitamín B5 (kyselina pantoténová) 0,21 mg (4 % RDA*)
- vitamín B6 (pyridoxín) 0,12 mg (10 % RDA*)
- vitamín B9 (kyselina listová) 53 µg (13 % RDA*)
- vitamín C 36,6 mg (61 % RDA*)
- vitamín K 76 µg (63 % RDA*)
Obsah minerálov a stopových látok v kapuste (na 100 g):
- sodík (Na) 18 mg (1 % RDA*)
- draslík (K) 170 mg (3,5 % RDA*)
- vápnik (Ca) 40 mg (4 % RDA*)
- železo (Fe) 0,47 mg (6 % RDA*)
- magnézium (Mg) 12 mg (3 % RDA*)
- mangán (Mn) 0,16 mg (7 % RDA*)
- fosfor (P) 26 mg (3,5 % RDA*)
- zinok (Zn) 0,18 mg (1,5 % RDA*)
Kapusta obsahuje okrem vyššie uvedených základných látok aj vodu, vlákninu, rastlinné fytosteroly a karotenoidy ako betakarotén, luteín a zeaxantín.
Hodnoty ďalších látok na 100 g:
- voda 92,18 g
- vláknina 2,5 g (12,5 % RDA*)
- β-karotén 42 µg (menej ako 1 % RDA*)
- fytosteroly 11 mg (menej ako 1 % RDA*)
- luteín a zeaxantín 30 µg**
Kapusta, presnejšie zloženie kapusty, je informatívne a prevzaté z národnej databázy látok. Môže sa líšiť v závislosti od druhu, ale aj od ďalších faktorov, ako je napríklad spôsob jej prípravy.
* RDA - denná odporúčaná dávka
* IU - medzinárodná jednotka
** neexistuje odporúčaná denná dávka príjmu luteínu a zeaxantínu, no väčšina nedávnych štúdií ukazuje zdravotné prínosy pri braní 10 mg luteínu a 2 mg zeaxantínu denne