Čo je kapusta a aké vitamíny sa v nej nachádzajú?

Kapusta

 

Zloženie kapusty

 

Výživové hodnoty kapusty (na 100 g):

  • energia 25 Kcal (1 % RDA*)
  • sacharidy 5,8 g (4 % RDA*)
  • proteíny 1,3 g (2 % RDA*)
  • lipidy 0,1 g (menej ako 1 % RDA*)

 

Obsah vitamínov v kapuste (na 100 g):

  • vitamín A 98 IU (3 % RDA*)
  • vitamín B1 (tiamín) 0,06 mg (5 % RDA*)
  • vitamín B2 (riboflavín) 0,04 mg (3 % RDA*)
  • vitamín B3 (niacín) 0,23 mg (1,5 % RDA*)
  • vitamín B5 (kyselina pantoténová) 0,21 mg (4 % RDA*)
  • vitamín B6 (pyridoxín) 0,12 mg (10 % RDA*)
  • vitamín B9 (kyselina listová) 53 µg (13 % RDA*)
  • vitamín C 36,6 mg (61 % RDA*)
  • vitamín K 76 µg (63 % RDA*)

 

Obsah minerálov a stopových látok v kapuste (na 100 g):

  • sodík (Na) 18 mg (1 % RDA*)
  • draslík (K) 170 mg (3,5 % RDA*)
  • vápnik (Ca) 40 mg (4 % RDA*)
  • železo (Fe) 0,47 mg (6 % RDA*)
  • magnézium (Mg) 12 mg (3 % RDA*)
  • mangán (Mn) 0,16 mg (7 % RDA*)
  • fosfor (P) 26 mg (3,5 % RDA*)
  • zinok (Zn) 0,18 mg (1,5 % RDA*)

Kapusta obsahuje okrem vyššie uvedených základných látok aj vodu, vlákninu, rastlinné fytosteroly a karotenoidy ako betakarotén, luteín a zeaxantín.

 

Hodnoty ďalších látok na 100 g:

  • voda 92,18 g
  • vláknina 2,5 g (12,5 % RDA*)
  • β-karotén 42 µg (menej ako 1 % RDA*)
  • fytosteroly 11 mg (menej ako 1 % RDA*)
  • luteín a zeaxantín 30 µg**

Kapusta, presnejšie zloženie kapusty, je informatívne a prevzaté z národnej databázy látok. Môže sa líšiť v závislosti od druhu, ale aj od ďalších faktorov, ako je napríklad spôsob jej prípravy.

 

* RDA - denná odporúčaná dávka

* IU - medzinárodná jednotka

** neexistuje odporúčaná denná dávka príjmu luteínu a zeaxantínu, no väčšina nedávnych štúdií ukazuje zdravotné prínosy pri braní 10 mg luteínu a 2 mg zeaxantínu denne