Čo je rukola a aké látky obsahuje?
Rukola
Zloženie rukoly
Výživové hodnoty rukoly (na 100 g):
- energia 25 Kcal (1 % RDA*)
- sacharidy 3,65 g (3 % RDA*)
- proteíny 2,58 g (5 % RDA*)
- lipidy 0,66 g (3 % RDA*)
Obsah vitamínov v rukole (na 100 g):
- vitamín A 2373 IU (79 % RDA*)
- vitamín B1 (tiamín) 0,04 mg (4 % RDA*)
- vitamín B2 (riboflavín) 0,08 mg (7 % RDA*)
- vitamín B3 (niacín) 0,30 mg (2 % RDA*)
- vitamín B5 (kyselina pantoténová) 0,43 mg (8 % RDA*)
- vitamín B6 (pyridoxín) 0,07 mg (6 % RDA*)
- vitamín B9 (kyselina listová) 97 µg (24 % RDA*)
- vitamín C 15 mg (25 % RDA*)
- vitamín E 0,43 mg (3 % RDA*)
- vitamín K 108,6 µg (90 % RDA*)
Obsah minerálov a stopových látok v rukole (na 100 g):
- sodík (Na) 27 mg (2 % RDA*)
- draslík (K) 369 mg (7,5 % RDA*)
- vápnik (Ca) 160 mg (16 % RDA*)
- meď (Cu) 0,07 mg (8 % RDA*)
- železo (Fe) 1,46 mg (18 % RDA*)
- magnézium (Mg) 47 mg (12 % RDA*)
- mangán (Mn) 0,32 mg (14 % RDA*)
- fosfor (P) 52 mg (7,5 % RDA*)
- selén (Se) 0,3 µg (menej ako 1 % RDA*)
- zinok (Zn) 0,47 mg (5 % RDA*)
Rukola obsahuje okrem vyššie uvedených základných látok aj vodu, vlákninu a karotenoidy ako betakarotén, luteín a zeaxantín.
Hodnoty ďalších látok na 100 g:
- voda 91,71 g
- vláknina 1,6 g (7 % RDA*)
- β-karotén 1424 µg (23,5 % RDA*)
- luteín a zeaxantín 3555 µg**
Zloženie rukoly je informatívne a prevzaté z národnej databázy látok nachádzajúcich sa v rukole. Môže sa líšiť v závislosti od rôznych faktorov faktorov, ako je napríklad spôsob jej prípravy.
* RDA - denná odporúčaná dávka
* IU - medzinárodná jednotka
** neexistuje odporúčaná denná dávka príjmu luteínu a zeaxantínu, no väčšina nedávnych štúdií ukazuje zdravotné prínosy pri braní 10 mg luteínu a 2 mg zeaxantínu denne