Čo je šťavel a aké látky obsahuje?
Šťavel
Zloženie šťavelu
Výživové hodnoty šťavelu (na 100 g):
- energia 22 Kcal (1 % RDA*)
- sacharidy 3,2 g (3 % RDA*)
- proteíny 2 g (4 % RDA*)
- lipidy 0,7 g (3 % RDA*)
Obsah vitamínov v šťaveli (na 100 g):
- vitamín A 4000 IU (133 % RDA*)
- vitamín B1 (tiamín) 0,04 mg (4 % RDA*)
- vitamín B2 (riboflavín) 0,1 mg (12 % RDA*)
- vitamín B3 (niacín) 0,5 mg (4 % RDA*)
- vitamín B5 (kyselina pantoténová) 0,04 mg (1 % RDA*)
- vitamín B6 (pyridoxín) 0,12 mg (13 % RDA*)
- vitamín B9 (kyselina listová) 13 µg (3 % RDA*)
- vitamín C 48 mg (80 % RDA*)
Obsah minerálov a stopových látok v šťaveli (na 100 g):
- sodík (Na) 4 mg (menej ako 1 % RDA*)
- draslík (K) 390 mg (8 % RDA*)
- vápnik (Ca) 44 mg (5 % RDA*)
- meď (Cu) 0,13 mg (14 % RDA*)
- železo (Fe) 2,4 mg (32 % RDA*)
- magnézium (Mg) 103 mg (26 % RDA*)
- mangán (Mn) 0,34 mg (14 % RDA*)
- zinok (Zn) 0,2 mg (2 % RDA*)
Šťavel obsahuje okrem vyššie uvedených základných látok aj vodu a vlákninu.
Hodnoty ďalších látok na 100 g:
- voda 39 g
- vláknina 2,9 g (10,5 % RDA*)
Informácie o zložení šťavelu sú informatívne a prevzaté z národnej databázy látok. Môžu sa líšiť v závislosti od druhu šťavelu, ale aj od ďalších faktorov, ako je napríklad spôsob jeho prípravy.
* RDA - denná odporúčaná dávka
* IU - medzinárodná jednotka