Prečo je fosfor dôležitý pre človeka a ktoré potraviny ho obsahujú?
Fosfor pre kvalitné kosti a zuby
Fosfor patrí medzi minerály, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie ľudského tela. Hneď po vápniku sa radí k najčastejšie zastúpeným minerálnym látkam v organizme.
V dospelom človeku sa ho nachádza asi 700 mg, z čoho je približne 85 % uložených v kostiach a zuboch. Zbytok sa nachádza v krvi, srdci, obličkách, svaloch a v iných tkanivách. Pre svoje biochemické vlastnosti a funkcie zohráva dôležitú úlohu aj pri zrážanlivosti krvi, svalových kontrakciách či optimálnom prenose vzruchov v mozgu.
V Periodickej tabuľke prvkov má značku P a protónové číslo 15. Zaujímavosťou je aj jeho názov, ktorý pochádza z gréckeho phosphorus, čo znamená svetlo nosiaci.
Fosfor v potravinách
-
živočíšne zdroje - červené mäso, hydina, mlieko, vajcia, syry
- rastlinné zdroje - strukoviny (hrach, šošovica), orechy, zemiaky, ryža
Najvýznamnejším zdrojom fosforu sú potraviny živočíšneho pôvodu, ako napríklad červené mäso, hydina, mlieko, mliečne výrobky či vajcia. Nachádza sa však aj v strukovinách, orechoch, zemiakoch, ryži, cereáliách, rôznych semenách alebo v ovsených vločkách.
Fosfor a jeho účinky
- má pozitívny vplyv na kvalitu kostí a zubov
- podporuje zrážanlivosti krvi
- pomáha pri svalových kontrakciách a prenose vzruchov v mozgu
- optimalizuje funkciu obličiek
- spoluprácuje na správnom fungovaní svalstva
Fosfor je vo všeobecnosti potrebný pre správnu činnosť ľudského organizmu, o čom svedčia aj jeho viaceré funkcie. Pozitívne vplýva nielen na kvalitu kostí a zubov, ale tiež podporuje zrážanlivosť krvi a správne fungovanie svalstva. Okrem toho pomáha pri svalových kontrakciách a prenose vzruchov v mozgu a takisto optimalizuje funkciu obličiek.
Nedostatok fosforu
Keďže človek dokáže prijať dostatočné množstvo fosforu z prirodzenej stravy, s jeho nedostatkom sa stretávame len v ojedinelých prípadoch. Pokiaľ však takáto situácia nastane, prejavuje sa predovšetkým telesnou únavou, bolesťou hlavy, nevoľnosťou, zvracaním, podráždenosťou, svrbením kože, bolesťami a oslabením kostí, krvácaním z ďasien, zubnou kazivosťou alebo svalovou slabosťou.
Vzhľadom na to, že najlepším zdrojom fosforu sú potraviny živočíšneho pôvodu, rizikovou skupinou v súvislosti s vyššie uvedenými problémami môžu byť najmä vegáni a vegetariáni.
Ochorenia, ku ktorým môže dochádzať z nedostatku fosforu
- Rachitída (krivenie kostí) - Jej vznik môže byť podmienený nedostatočným ukladaním fosforu a vápnika v kostiach. Pri liečbe sa podáva vitamín D, vápnik a niekedy aj fosfor.
Nadbytok fosforu
Zvýšený fosfor v tele je taktiež ojedinelým stavom. Avšak, môže k nemu prísť napríklad pri nefungujúcich obličkách. Vysoká koncentrácia fosforu v organizme potom zhoršuje vstrebávanie vápnika, železa, horčíka a zinku.
Odporúčaná denná dávna
Na to, aby ľudské telo fungovalo tak, ako má, si vyžaduje aj dostatočný príjem fosforu. Kým v prípade dospelého človeka ide približne o 800 až 900 mg denne, u detí je jeho potreba nižšia. Do 3 rokov sa odporúča prijímať asi 600 mg a do 9 rokov zhruba 700 mg.
Časté otázky
V predošlých riadkoch dostali priestor najmä dôležité informácie o fosfore, akými sú jeho účinky či výskyt v potravinách. Teraz si zase posvietime na dve zaujímavé otázky, ktoré taktiež úzko súvisia s touto minerálnou látkou.
Kto objavil fosfor?
Fosfor objavil v roku 1669 nemecký alchymista Henning Brand. Rozkladom a zahrievaním ľudského moču totiž získal látku, ktorá v tme svietila.
Potrebujú tehotné a dojčiace ženy zvýšenú dennú dávku fosforu?
Áno, tehotné a dojčiace ženy potrebujú zvýšenú dennú dávku fosforu, ktorá by sa mala pohybovať na hranici aspoň 1000 mg. Tento stopový prvok je totižto dôležitý pre správny vývoj kostí a zubov dieťaťa.
Zdroje na vedecké články
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5693714/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3884091/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/325623.php
https://clinicalnutritionespen.com/article/S2405-4577(18)30597-7/fulltext
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/HYPERTENSIONAHA.107.103747
Recepty s fosforom