Histamínová intolerancia - príznaky, diagnostika a liečba
V článku o potravinových alergiách a intoleranciách sme okrajovo spomenuli aj histamínovú intoleranciu. Nakoľko je však špecifická, venujeme jej zvlášť článok, kde sa tejto diagnóze budeme podrobne venovať.
Čo je histamínová intolerancia
Čo vlastne histamínová intolerancia je? Môžeme ju nazvať aj ako alergia na histamín? Aké sú jej príznaky a ako ju dokážeme diagnostikovať? Postupne si povieme nielen o jej charakteristike, ale aj o príznakoch, diagnostike a liečbe.
Histamínová intolerancia a jej charakteristika
Histamínovú intoleranciu možno definovať ako reakciu na zvýšené množstvo histamínu v tele. A čo je histamín? Histamín, chemicky aj 2-(4-imidazol)-etylamín je biogénny amín nachádzajúci sa v rôznych bunkách organizmu. Rozdeľujeme ho na endogénny a exogénny, pričom endogénny histamín je ten, čo sa nachádza v našom tele a exogénny histamín sa nachádza v potravinách.
Histamín sa v tele nachádza prirodzene a má svoj význam. Vyskytuje sa najmä v tenkom čreve, v pečeni a obličkách, ale aj v bielych krvinkách. Bežne sa z tela plynulo odbúrava, a to vďaka enzýmu DAO - diaminooxidáze. Problém teda nastáva pri zvýšenom množstve histamínu v tele či pri poruchách aktivity DAO enzýmu.
Príznaky histamínovej intolerancie
Problémom pri prvotnom samodiagnostikovaní histamínovej intolerancie je, že jej symptómy sa líšia od prípadu k prípadu. Môže mať rôzne príznaky, ktoré u niekoho prepuknú hneď, u iného neskôr. U niekoho naraz, u iného postupne a nie všetky. Aj preto sa tento druh intolerancie zvykne aj pomalšie diagnostikovať.
Časté prejavy histamínovej intolerancie
-
kožné - svrbenie, začervenanie, opuch, vyrážky, ekzém
-
tráviace - bolesti brucha, nadúvanie, hnačka, nauzea, vracanie
-
respiračné - kašeľ, zahlienenie, kýchanie, nádcha, ťažkosti s dýchaním, opuch pier
-
ostatné - migréna, zmeny krvného tlaku, závrate, migrény, chronická únava, nespavosť, búšenie srdca, nervozita, panická porucha, depresia a iné
Ako sme už ale spomenuli, nie všetky príznaky sa u histaminikov môžu objaviť a takisto sa nemusia objaviť okamžite, nakoľko to nie je alergická reakcia.
HIstamínová intolerancia - diagnostika
Histamínová intolerancia sa diagnostikuje na základe anamnézy doplnenej o laboratórne vyšetrenie. Pri anamnéze sa lekár, väčšinou imunoalergiológ, zameriava na prítomnosť spomínaných príznakov a ťažkostí. Nasleduje jednoduché vyšetrenie z krvi, vďaka ktorému sa zistia rôzne biochemické parametre a stanoví sa kvantita a aktivita enzýmu DAO.
Referenčné hodnoty:
DAO kvantita
- > 10 U/ml normálna kvantita DAO = nízka pravdepodobnosť HIT
- 3 - 10 U/ml znížená kvantita DAO = stredná pravdepodobnosť HIT
- < 3 U/ml veľmi znížená kvantita DAO = vysoká pravdepodobnosť HIT
DAO kvalita
- > 10 U/ml normálna aktivita DAO = nízka pravdepodobnosť HIT
- 3 - 10 U/ml znížená aktivita DAO = stredná pravdepodobnosť HIT
- < 3 U/ml veľmi znížená aktivita DAO = vysoká pravdepodobnosť HIT
Pri zvážení diagnózy HIT sa vždy zvažujú aj iné možné diagnózy. Podobné príznaky sa totižto vykazujú aj v prípade rôznych alergií, napríklad aj spomínaných potravinových alergií, či pri rôznych zápalových ochoreniach čriev. Takisto migrény môžu mať pôvod v neurologickom ochorení. Práve kvôli týmto príznakom a ich rôznemu možnému pôvodu je diagnostika histamínovej intolerancie väčšinou zdĺhavý proces.
Liečba histamínovej intolerancie - histamínová diéta
Ďalší problém tkvie v tom, že histamín sa nenachádza iba v určitých potravinách. Mnohé potraviny ho v sebe prirodzene obsahujú a ďalšie mnohé potraviny podporujú jeho uvoľňovanie v tele. Ako si teda dať pozor na množstvo histamínu v tele? Odpoveďou je histamínová diéta.
Histamín v potravinách
Základom pre úspešnú liečbu HIT je vylúčiť z jedálnička potraviny s obsahom histamínu. Nie je to však také ľahké, ako by sa mohlo zdať. Ktoré potraviny sú vhodné a ktoré už nie?
TIP: Zaujímavosťou je, že aj vysoké dávky vitamínu C vraj znižujú tvorbu histamínu v tele a urýchľujú jeho odbúravanie. Aj preto sme pre vás vybrali to najlepšie z ponuky dostupných vitamínov, kde, samozrejme, nájdete aj produkty s vysokou dávkou vitamínu C.
Vhodné potraviny
Medzi potraviny, ktoré sú pri histamínovej intolerancii vhodné, patrí:
- chlieb a pečivo - obyčajný chlieb, rožky, ovsené vločky, ryžové pečivo
- mliečne - mlieko, smotana, čerstvý nefermentovaný syr, cottage a ricotta syr, čisté maslo
- ovocie - jablká, hrušky, figy, rebarbora
- zelenina - karfiol, brokolica, kaleráb, kapusta, kel, šalát, uhorka, paprika, melóny, cibuľa, cesnak, mrkva, cvikla, repa, chren, petržlen, pór
- cestoviny
- mäso a ryby - iba čerstvé, neohrievané
- vajcia
- strukoviny - biela fazuľa, hrach, šošovica
- orechy
- tuky a oleje - čisté rastlinné oleje, bravčová masť, čistý výpek
- bylinky a korenie - čierne korenie, soľ, mletá sladká paprika, sezam, rasca, čerstvé bylinky
- sladkosti a sladidlá - cukor, med, melasa, javorový sirup
- nápoje - voda, neochutené minerálne vody, čisté šťavy z povoleného ovocia a zeleniny
- alkohol - v malom množstve neochutená vodka, gin a biely rum
- iné - čistá želatína, prášok do pečiva, sóda bikarbóna
Nevhodné potraviny
Medzi potraviny, ktoré sú pri histamínovej intolerancii nevhodné, nazvime ich aj zakázané, patrí:
- chlieb a pečivo - bielená múka
- mliečne - tvrdé syry, acidofilné mlieka, kefír, cmar a jogurt
- ovocie - citrusy, ananás, datle, hrozienka, jahody, maliny, ostružiny, čučoriedky, brusnice, slivky, čerešne, višne, ríbezle, marhule, broskyne
- zelenina - avokádo, baklažán, špenát, tekvica, kvasená zelenina a kapusta, paradajky
- ochutené cestoviny
- plody mora a ryby (môžu sa iba čerstvé)
- vajcia - surové bielko
- strukoviny - sója, červená fazuľa
- bylinky a korenie - aníz, klinčeky, škorica, muškátový oriešok, pálivá paprika, čili korenie, kari korenie, horčica
- sladkosti a sladidlá - konzervované a farbené sirupy, kandizované ovocie
- nápoje - malinovky, pivo, víno, sajder, sekt, kolové nápoje
- iné - slnečnica, margarín, kakao, čokoláda, kečup, kvasnice, kvasné octy, olivy
Niekde sa hovorí aj to, že ľudia s histamínovou intoleranciou nemôžu ani mango, banán či kiwi. V tomto sa však názory odborníkov rozchádzajú. Takisto je to v prípade kávy a čajov. Preto je vhodné vopred si všetky tieto “povolené” potraviny vyskúšať a zistiť na vlastne koži, ako na vás vplývajú.
Ďalšie možnosti liečby
V prípade, že idete na nejakú spoločenskú udalosť, pričom viete, že bude veľký problém normálne sa tam najesť, je vhodnou alternatívou úpravy jedálnička aj farmakoterapia. Požitie preparátu s obsahom diaminooxidázy (enzýmu DAO) tesne pred jedlom zabráni uvoľňovaniu histamínu a zabezpečí zníženie jeho tvorby v organizme.
Zaujímavosťou je, že aj vysoké dávky vitamínu C vraj znižujú tvorbu histamínu v tele a urýchľujú jeho odbúravanie.
Život s HIT
Na začiatku to možno znie hrozne. Vieme, o čom hovoríme, nakoľko aj u nás v redakcii sa s touto diagnózou potýkame. Nie každý si totiž vie predstaviť tú hrôzu, keď poriadne ani nevie, čo môže jesť a čo už nie. Každopádne veríme, že sa vám váš stav zlepší a príznaky sa zmiernia a nakoniec úplne odídu.
Správne nastavenou diétou a samozrejme aj dobrým psychologickým rozpoložením sa dáte čo nevidieť dokopy. S HIT totiž nemusíte bojovať do konca života.