Karfiol a jeho obsah vitamínov a minerálov
Karfiol
Zloženie karfiolu
Výživové hodnoty karfiolu (na 100 g):
- energia 25 Kcal (1 % RDA*)
- sacharidy 4,97 g (4 % RDA*)
- proteíny 1,92 g (4 % RDA*)
- lipidy 0,28 g (1 % RDA*)
Obsah vitamínov v karfiole (na 100 g):
- vitamín B1 (tiamín) 0,05 mg (4 % RDA*)
- vitamín B2 (riboflavín) 0,06 mg (4,5 % RDA*)
- vitamín B3 (niacín) 0,5 mg (3 % RDA*)
- vitamín B5 (kyselina pantoténová) 0,66 mg (13 % RDA*)
- vitamín B6 (pyridoxín) 0,18 mg (14 % RDA*)
- vitamín B9 (kyselina listová) 57 µg (14 % RDA*)
- vitamín C 48,2 mg (80 % RDA*)
- vitamín E 0,08 mg (menej ako 1 % RDA*)
- vitamín K 15,5 µg (13 % RDA*)
Obsah minerálov a stopových látok v karfiole (na 100 g):
- sodík (Na) 30 mg (2 % RDA*)
- draslík (K) 299 mg (6 % RDA*)
- vápnik (Ca) 22 mg (2 % RDA*)
- meď (Cu) 0,03 mg (4,5 % RDA*)
- železo (Fe) 0,42 mg (5 % RDA*)
- magnézium (Mg) 15 mg (3,5 % RDA*)
- mangán (Mn) 0,15 mg (7 % RDA*)
- zinok (Zn) 0,27 mg (2,5 % RDA*)
Karfiol obsahuje okrem vyššie uvedených základných látok aj vodu, vlákninu, rastlinné fytosteroly a karotenoidy ako luteín a zeaxantín.
Hodnoty ďalších látok na 100 g:
- voda 92,07 g
- vláknina 2 g (10 % RDA*)
- fytosteroly 18 mg (1 % RDA*)
- luteín a zeaxantín 1 µg**
Uvedené hodnoty látok v karfiole sú informatívne a prevzaté z národnej databázy výživných látok. Môžu sa líšiť v závislosti od rôznych faktorov, ako je napríklad spôsob jeho prípravy.
* RDA - denná odporúčaná dávka
* IU - medzinárodná jednotka
** neexistuje odporúčaná denná dávka príjmu luteínu a zeaxantínu, no väčšina nedávnych štúdií ukazuje zdravotné prínosy pri braní 10 mg luteínu a 2 mg zeaxantínu denne