Karfiol a jeho obsah vitamínov a minerálov

Karfiol

 

Zloženie karfiolu

Výživové hodnoty karfiolu (na 100 g):

  • energia 25 Kcal (1 % RDA*)
  • sacharidy 4,97 g (4 % RDA*)
  • proteíny 1,92 g (4 % RDA*)
  • lipidy 0,28 g (1 % RDA*)

 

Obsah vitamínov v karfiole (na 100 g):

  • vitamín B1 (tiamín) 0,05 mg (4 % RDA*)
  • vitamín B2 (riboflavín) 0,06 mg (4,5 % RDA*)
  • vitamín B3 (niacín) 0,5 mg (3 % RDA*)
  • vitamín B5 (kyselina pantoténová) 0,66 mg (13 % RDA*)
  • vitamín B6 (pyridoxín) 0,18 mg (14 % RDA*)
  • vitamín B9 (kyselina listová) 57 µg (14 % RDA*)
  • vitamín C 48,2 mg (80 % RDA*)
  • vitamín E 0,08 mg (menej ako 1 % RDA*)
  • vitamín K 15,5 µg (13 % RDA*)

 

Obsah minerálov a stopových látok v karfiole (na 100 g):

  • sodík (Na) 30 mg (2 % RDA*)
  • draslík (K) 299 mg (6 % RDA*)
  • vápnik (Ca) 22 mg (2 % RDA*)
  • meď (Cu) 0,03 mg (4,5 % RDA*)
  • železo (Fe) 0,42 mg (5 % RDA*)
  • magnézium (Mg) 15 mg (3,5 % RDA*)
  • mangán (Mn) 0,15 mg (7 % RDA*)
  • zinok (Zn) 0,27 mg (2,5 % RDA*)

Karfiol obsahuje okrem vyššie uvedených základných látok aj vodu, vlákninu, rastlinné fytosteroly a karotenoidy ako luteín a zeaxantín.

 

Hodnoty ďalších látok na 100 g:

  • voda 92,07 g
  • vláknina 2 g (10 % RDA*)
  • fytosteroly 18 mg (1 % RDA*)
  • luteín a zeaxantín 1 µg**

Uvedené hodnoty látok v karfiole sú informatívne a prevzaté z národnej databázy výživných látok. Môžu sa líšiť v závislosti od rôznych faktorov, ako je napríklad spôsob jeho prípravy.

 

* RDA - denná odporúčaná dávka

* IU - medzinárodná jednotka

** neexistuje odporúčaná denná dávka príjmu luteínu a zeaxantínu, no väčšina nedávnych štúdií ukazuje zdravotné prínosy pri braní 10 mg luteínu a 2 mg zeaxantínu denne