Vitamín P združuje takmer 20000 zdraviu prospešných látok

Základná charakteristika vitamínu P

https://lh3.googleusercontent.com/HD__tgcF8SC60E0OrEy0EyR_7drA3eLl6uN5GqszJ4t93py6z4GWmrRdb9zoOcZcCx6Wj_ER5RNaGQjJEnQCnmhru86IzwZk3vaPKuwA0z0k8T27JrsOmINiabthe9ITVXsjJOHF

Predstavujeme vám vitamín P, ktorý účinne detoxikuje organizmus a posilňuje pružnosť a priepustnosť ciev.

Táto zaujímavá skupinka zdraviu prospešných látok vám odhalí svoje funkcie a informácie o dávkovaní. Dozviete sa, čo spôsobuje nadbytok alebo nedostatok vitamínu P a ako ho úspešne regulovať.

Na konci článku sme si pre milovníkov vyváženého stravovania pripravili recepty bohaté na vitamín P, ktoré by určite nemali vo vašom jedálničku chýbať.

Vitamín P, napriek svojmu názvu, nie je vitamínom v pravom slova zmysle. Pod týmto názvom sa totiž skrýva celý rad zdraviu prospešných látok. Vitamín P je spoločný názov pre skupinu takmer 20000 flavonoidov a bioflavonoidov. Najdôležitejšie sú citrín, rutín, hesperidín, quercetín a eriodicytol. Keď spoja svoje sily s vitamínom C, žiadna škodlivá baktéria v organizme nemá šancu na prežitie. Sú totiž dokonalým prírodným antioxidantom.

Flavonoidy sú v skutočnosti rastlinné pigmenty, charakteristické svojou vôňou a kruhovou štruktúrou. Vytvárajú žlté alebo červeno-modré sfarbenia rastlín a chránia rastliny pred napadnutím mikróbov alebo plesní.

História vitamínu P

V 30. rokoch minulého storočia maďarský vedci Rusznyak a Szent-Györgi zistili, že látka nachádzajúca sa v šupke citróna redukuje kapilárnu priepustnosť a pomáha v liečbe bodkovitého krvácania pod kožou viac, ako samotný vitamín C. Túto látku nazvali vitamín P (odvodené od slov permeabilita alebo priepustnosť).

V 50. rokoch stratil status vitamínu a v 70. rokoch bol dokonca považovaný za rakovinotvorný. Toto tvrdenie sa vyvrátilo koncom 80. rokov a vďaka štúdii sa zistilo, že nielenže sú flavonoidy antirakovinotvorné, ale pomáhajú aj pri srdcových ochoreniach. Ba dokonca redukujú jeho zlyhanie o 70 % už pri dávke viac ako 30 mg denne.

 

Lekárnici odporúčajú:

https://lh6.googleusercontent.com/jWHDqiDSuPIhFyTgE9zF_hyRqkR2qBfbFwWBAKrzAEpgFZkkQNEFAyL3QwWoLPuZr0qSl_HWOCmJX6nuGxjXYuUX2OhoQO4lZoM8S379P-B9-SlQtKdl0ng15khFG2ImDieLO_KH

Zdroje vitamínu P v potravinách

Vitamín P si náš organizmus nedokáže sám vyrobiť, a preto ho do tela môžeme dostať iba prostredníctvom potravín, alebo výživových doplnkov.

Najviac vitamínu P obsahujú tieto potraviny:

  • červené víno
  • zelený a čierny čaj
  • káva
  • kakao
  • orechy
  • strukoviny
  • všetky druhy ovocia a zeleniny (najmä jablká, citrusy, bobuľovité ovocie a brokolica)
  • cibuľa a cesnak

TIP: Vitamín P je rozpustný vo vode. Príliš dlhým tepelným upravovaním sa preto stráca. Jeho ideálna konzumácia je v surovom stave.

Flavonoidy sa nachádzajú najmä v rastlinnej potrave. Čím intenzívnejšie sfarbené jedlo, tým má vyšší obsah vitamínu P. Jeho množstvo sa môže strácať spracovaním a konzervovaním potravín. Napríklad zelenina pri konzervovaní stratí svoju farbu, a tým pádom aj množstvo vitamínu P. Tak isto sa to stane pri ovocnom džúse, z ktorého je odstránená dužina.

Zaujíma vás kombinácia jedál bohatá na vitamín P? Určite sa vám bude páčiť naša sekcia receptov na konci článku.

https://lh4.googleusercontent.com/f-0OAofuPhjdQ_1gnnBEBsQ-krz4-qLZ6xmmaUKRKpkRfVfJOJLETa7otCUQyWfFdRdnW827_Xefn_eTwZrlNcpE3l0daNlr_tyTKlrK8P3w5GVbDPR5tTr3CvjCKU0zaHa7Cs9n

Účinky vitamínu P

Na rozdiel od iných vitamínov, Vitamín P nie je pre naše telo nepostrádateľný. Napriek tomu má množstvo dôležitých funkcií. V prvom rade je veľmi silným antioxidantom, podobne ako vitamín A, C alebo E. Zbavuje telo voľných radikálov tým, že ich neutralizuje. Takýmito voľnými radikálmi sú napríklad toxíny v cigaretovom dyme, vzduchu alebo vo vode. Pomáha tak proti poškodeniu buniek a DNA, ktoré by postupom času mohlo viesť k Alzheimerovej alebo Parkinsonovej chorobe.

Ďalšie dôležité účinky vitamínu P v našom organizme:

  • posilňuje cievne steny a podporuje ich pružnosť a priepustnosť
  • zlepšuje využiteľnosť vitamínu C a chráni ho pred oxidáciou
  • zastavuje krvácanie ďasien a pomáha pri ich hojení
  • má antialergický a antibakteriálny efekt, čím pomáha pri astme a alergiach
  • pôsobí proti žalúdočným vredom a hemoroidom
  • zvyšuje odolnosť voči infekciám
  • znižuje hladinu cholesterolu, čím predchádza srdcovým ochoreniam

Vitamín P má veľmi silné protizápalové účinky. Štúdia ukázala, že je schopným bojovníkom proti chronickým zápalovým procesom v ľudskom tele.

Nedostatok vitamínu P

Nedostatok vitamínu P sa vďaka pestrým stravovacím možnostiam v našich končinách takmer nevyskytuje. Nedostatkom môžu trpieť ľudia, ktorí nejedia dostatok zeleniny a ovocia.

Najčastejšie prejavy nedostatku vitamínu P sú:

  • ľahké tvorenie modrín
  • prílišné opuchy po zranení
  • krvácanie z nosa
  • hemoroidy
  • znížená imunita

Prejavy nedostatku sú však mierne a nespôsobujú žiadne život ohrozujúce komplikácie.

https://lh5.googleusercontent.com/QNwN6FedL-cjV8myHmQlsS-4HpPPuFUHB1ggVAzwM6mst9NflOagLm2r_GDeaOjRQKJ8BEgEfRZs8IY5-OILEiPAY2N3_imjbkBANvUz5pdvnZxQfu9VrJBGgzDGDB17GNMxy8LP

Nadbytok vitamínu P

Vďaka tomu, že je vitamín P rozpustný vo vode, jeho prebytočné množstvo sa z organizmu odstráni prirodzenou cestou v moči. Problémy s nadbytkom sa preto vyskytujú veľmi zriedkavo. Predávkovať sa môžete požitím nadmerného množstva výživových doplnkov s obsahom flavonoidov alebo zeleným čajom pri konzumácii väčšieho množstva ako 100 g denne.

V prípade nadmerného užitia vitamínu P sa môžu vyskytnúť tieto nežiaduce účinky:

  • bolesti žalúdka
  • zvracanie
  • hnačka

TIP: V prípade, ak trpíte vážnym ochorením, znížte príjem zeleného čaju. Kofeín, ktorý obsahuje, by vám mohol uškodiť.

Odporúčaná denná dávka vitamínu P

Doposiaľ neexistuje žiadne oficiálne stanovisko k odporúčanému dávkovaniu bioflavonoidov.

Dávkovanie sa pohybuje od 30 do 200 mg vitamínu P denne. Pri liečbe stanovenej lekárom je odporúčané množstvo 50 až 500 mg denne, v prípade ťažkých ochorení to môže byť až 500 či 2000 mg denne.

Časté otázky ohľadom vitamínu P

Chceli by ste sa o vitamíne P dozvedieť viac? Pripravili sme si pre vás často kladené otázky.

Nachádza sa vitamín P aj v rôznych výživových doplnkoch?

Áno, vitamín P si viete efektívne doplniť aj pomocou rôznych výživových doplnkov. Sú dostupné v lekárni, najčastejšie vo forme tabliet.

Zaujímavosťou je, že v prípade výživových doplnkov sa odporúča brať vyššie množstvo, ako to z potravy. Napríklad odporúčaná denná dávka quercetínu z výživových doplnkov je až 1 g denne, pričom z jedla sa ho odporúča získať maximálne 100 mg denne.

Ktorým ľuďom hrozí nedostatok vitamínu P?

Nedostatok vitamínu P pociťujú najmä tuhí fajčiari, ľudia užívajúci lieky na spanie a aspirín a ženy, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu.

Zdroje na vedecké články

https://academic.oup.com/ajcn/article/88/1/12/4649005

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3042792/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1267027/pdf/biochemj01048-0081.pdf

https://www.verywellfit.com/vitamin-p-how-flavonoids-benefit-your-health-4165402

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4444122/

https://healthsupplementsnutritionalguide.com/vitamin-p/

Recepty s vitamínom P