Kaleráb - zabudnutý poklad z našich záhrad
Kaleráb bol kedysi základnou potravinou väčšiny domácich receptov. Svoje miesto medzi obľúbenou zeleninou si vybojoval najmä preto, že ho môžeme pestovať aj v našich klimatických podmienkach, a samotné pestovanie nie je náročné. Obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov, ktoré napomáhajú udržať zdravé srdce a pomôžu aj pri diéte. Aké benefity sa skrývajú za malou kalerábovou hlavou?
Kaleráb a jeho zloženie
Kaleráb je bohatým zdrojom vlákniny, ktorá napomáha pri problémoch s pohybovou sústavou a vyživuje kĺby potrebné na každodenný pohyb. Takisto je ideálnou zbraňou proti zápche. Fialový a zelený kaleráb sa od seba líšia iba minimálne. Dofialova sfarbený kaleráb obsahuje väčšie množstvo glukozinolátov, ktoré pomáhajú pri liečbe cukrovky a rakoviny.
Výživové hodnoty kalerábu (na 100 g):
- energia 27 Kcal (1,5 % RDA*)
- sacharidy 6,2 g (5 % RDA*)
- proteíny 1,7 g (3 % RDA*)
- lipidy 0,1 g (menej ako 1 % RDA*)
Obsah vitamínov v kalerábe (na 100 g):
- vitamín A 36 IU (1 % RDA*)
- vitamín B1 (tiamín) 0,05 mg (4 % RDA*)
- vitamín B2 (riboflavín) 0,02 mg (1,5 % RDA*)
- vitamín B3 (niacín) 0,4 mg (2,5 % RDA*)
- vitamín B5 (kyselina pantoténová) 0,16 mg (3 % RDA*)
- vitamín B6 (pyridoxín) 0,15 mg (11,5 % RDA*)
- vitamín B9 (kyselina listová) 16 µg (4 % RDA*)
- vitamín C 62 mg (102 % RDA*)
- vitamín K 0,1 µg (menej ako 1 % RDA*)
Obsah minerálov a stopových látok v kalerábe (na 100 g):
- sodík (Na) 20 mg (1 % RDA*)
- draslík (K) 350 mg (7 % RDA*)
- vápnik (Ca) 24 mg (2,5 % RDA*)
- meď (Cu) 0,12 mg (14 % RDA*)
- železo (Fe) 0,4 mg (5 % RDA*)
- magnézium (Mg) 19 mg (5 % RDA*)
- mangán (Mn) 0,13 mg (6 % RDA*)
- fosfor (P) 46 mg (6,5 % RDA*)
- selén (Se) 0,7 µg (1 % RDA*)
- zinok (Zn) 0,03 mg (menej ako 1 % RDA*)
Okrem vyššie uvedených základných látok obsahuje kaleráb aj vodu, vlákninu a betakarotén.
Hodnoty ďalších látok na 100 g:
- voda 91 g
- vláknina 3,6 g (13 % RDA*)
- β-karotén 22 µg (menej ako 1 % RDA*)
Zloženie kalerábu je informatívne a môže sa líšiť v závislosti od rôznych faktorov, ako je napríklad spôsob jeho prípravy. Zloženie je prevzaté z národnej databázy výživných látok.
* RDA - denná odporúčaná dávka
* IU - medzinárodná jednotka
Kaleráb a jeho liečivé účinky na organizmus
Ak chcete posilniť svoj imunitný systém a posilniť srdce, siahnite po kalerábe. Obsahuje vitamíny C, B, A a K, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou zdravého a správne fungujúceho organizmu. Kaleráb je bohatým zdrojom vápnika, draslíka, horčíka a sodíka, čo pozitívne vplýva najmä na kardiovaskulárny obeh a vyrovnanie tlaku. Vláknina obsiahnutá v listovej zelenine pomáha pri zlepšení trávenia, uvoľňuje kŕče a nadúvanie a zvyšuje účinnosť príjmu živín.
Lekárnici odporúčajú:
Jamieson B-komplex 100 mg s postupným uvoľňovaním 60 tabliet
12.82 €
Grizly
Jamieson Vitamín B12 methylkobalamín 250 mikrogramov 100 tabliet
9.31 €
Grizly
Jamieson Vitamín E 200 IU 100 kapslí
10.09 €
Grizly
JAMIESON VITAMÍN B12 METYLKOBALAMÍN 1200 μg tbl s postupným uvoľňovaním 60+20 zadarmo (80 ks)
11.23 €
LekarenTriVeze
JAMIESON VITAMÍN B2 RIBOFLAVÍN 100 mg tbl 1x100 ks
6.98 €
LekarenTriVeze
JAMIESON VITAMÍN D3 1000 IU tbl 1x100 ks
7.36 €
LekarenTriVeze
JAMIESON VITAMÍNY B6, B12 A KYSELINA LISTOVÁ tbl 90+20 zadarmo (110 ks)
6.32 €
LekarenTriVeze
Kaleráb ako zbraň v boji s vážnymi ochoreniami
Ak sa vám v záhradke urodil fialový kaleráb, vypestovali ste si malý zázrak. Kaleráb sfarbený do fialova je totiž vysoko účinný pri liečbe cukrovky. Polyfenoly a glukozinoláty pôsobia protizápalovo a vyrovnávajú hladinu cukru v krvi.
Vyššie spomenuté glukozinoláty sú prvkom každej kapustovej zeleniny. Ide o zlúčeniny na báze síry, so silnými protirakovinovými vlastnosťami. Zohrávajú hlavnú úlohu pri chemických reakciách, pri ktorých vznikajú biologicky aktívne zlúčeniny indoly a izotiokyanáty, ktoré ničia rakovinotvorné bunky v organizme.
Príval energie
Pravidelnou konzumáciou kalerábu pocítite rozdiel aj v energii a vitalite svojho organizmu. Draslík totiž ovplyvňuje fungovanie a zdravie svalov a nervov, čo nám pomáha pri pohybe a dýchaní. Kaleráb je preto vhodný aj ako doplnok stravy pre športovcov a ľudí, ktorí si chcú zvýšiť svoju vitalitu a podporiť prirodzenú energiu.
Boj s anémiou
Okrem draslíka obsahuje kaleráb aj vysoký podiel železa, ktorý napomáha pri tvorbe červených krviniek, čím zabraňuje vzniku anémie.
Pre lepší metabolizmus
Vysoký obsah vitamínov B podporuje funkciu metabolizmu. Ak pociťujete, že mávate problémy s trávením, a že vo vašom organizme nefunguje všetko správne, určite by ste mali zaradiť do vášho jedálnička jedlá s obsahom kalerábu.
Kalerábová diéta na podporu krásy
Kaleráb obsahuje na 100 g iba 130 kJ, čo z neho robí ideálnu zeleninu v období chudnutia. Vďaka množstva vitamínov a minerálov je doslova vitamínovou bombou. Jeho schopnosťou naštartovať a upraviť metabolizmus, sa vďaka kalerábu zbavíte nadbytočnej vody v tele.
Navyše je možné konzumovať ho často a vo väčších dávkach, keďže nespôsobuje nadúvanie. Kaleráb chráni náš organizmus pred voľnými radikálmi a dokonca vám pomôže zredukovať vrásky na čele, pretože pomáha pri lepšom zvládaní stresu.
Ako využiť silu kalerábu v kuchyni
Tak, ako pri väčšine zeleniny, aj pri kalerábe platí, že najideálnejšie je konzumovať ho v surovom stave. Tepelnou úpravou, a dokonca aj obyčajným krájaním, stráca kaleráb podiel niektorých živín. Je preto ideálne vymeniť čipsy pri večernom pozeraní filmov napríklad práve za kolieska surového kalerábu, pokojne v kombinácii s inou zeleninou. Ponúkame vám tipy, ako využiť chutný kaleráb vo vašej kuchyni.
Kalerábový šalát
V šaláte môžete využiť silu surového kalerábu naplno. Nastrúhaný alebo nadrobno nakrájaný kaleráb zalejte vodou, pridajte trochu octu, korenia, soli a cukru podľa chuti. Ideálnou kombináciou je kalerábový šalát s mrkvou.
Kalerábová polievka
Kaleráb je ideálnou polievkovou zeleninou. Na výber máte niekoľko druhov polievok. Najobľúbenejšími sú klasická kalerábová polievka s nastrúhaným alebo na konci narezaným kalerábom a kalerábový krém so smotanou. Kaleráb je korenistá zelenina, ktorá dodá vynikajúcu chuť aj iným polievkam, najmä vývarom, a svoje miesto má aj v tradičnej savojskej polievke.
Kalerábové hranolky
Zemiakové hranolky sú klasika. Čo tak ale skúsiť niečo iné? Zdravé kalerábové hranolky vás prekvapia svojou prenikavou chuťou a dodajú ten správny šmrnc ako príloha, ale aj ako zdravý snack. Kaleráb nakrájajte na tenké hranolčeky, osoľte, okoreňte a upečte v rúre. Takúto zmenu určite nebudete ľutovať.
Zeleninové fašírky s kalerábom
Obľúbeným variantom klasických mäsových fašírok sú zeleninové fašírky, do ktorých kaleráb neodmysliteľne patrí. Kaleráb, mrkvu, cviklu a zeler nastrúhajte. Zeleninovú zmes zmiešajte s ovsenými vločkami, prípadne s trochou múky, nastrúhaným syrom a vajíčkom. Guličky obaľte v strúhanke a vyprážajte na slnečnicovom alebo kokosovom oleji. Kaleráb je možné využiť v rôznych vegetariánskych a vegánskych receptoch.
Ak hľadáte zeleninu, ktorá vám prinesie samé benefity a obohatí vaše telo o vitamíny a minerály, kaleráb je tou najlepšou a najprirodzenejšou voľbou. Na jar by ste sa mali pustiť aj do pestovania kalerábu vo vašej záhradke, ak takú možnosť máte. Určite neoľutujete a výborne si pochutnáte.