Prečo má mäta liečivé účinky? Odpoveď nájdete v jej zložení
Mäta
Zloženie mäty
Výživové hodnoty mäty (na 100 g):
- energia 70 Kcal (3,5 % RDA*)
- sacharidy 14,79 g (11 % RDA*)
- proteíny 3,75 g (7 % RDA*)
- lipidy 0,94 g (3 % RDA*)
Obsah vitamínov v mäte (na 100 g):
- vitamín A 4248 IU (141 % RDA*)
- vitamín B1 (tiamín) 0,08 mg (7 % RDA*)
- vitamín B2 (riboflavín) 0,26 mg (20 % RDA*)
- vitamín B3 (niacín) 1,70 mg (10,5 % RDA*)
- vitamín B5 (kyselina pantoténová) 0,33 mg (6,5 % RDA*)
- vitamín B6 (pyridoxín) 0,12 mg (10 % RDA*)
- vitamín B9 (kyselina listová) 114 µg (28 % RDA*)
- vitamín C 31,8 mg (53 % RDA*)
Obsah minerálov a stopových látok v mäte (na 100 g):
- sodík (Na) 31 mg (2 % RDA*)
- draslík (K) 569 mg (12 % RDA*)
- vápnik (Ca) 243 mg (24 % RDA*)
- meď (Cu) 329 mg (36 % RDA*)
- železo (Fe) 5,08 mg (63,5 % RDA*)
- magnézium (Mg) 80 mg (20 % RDA*)
- mangán (Mn) 1,17 mg (51 % RDA*)
- zinok (Zn) 1,11 mg (10 % RDA*)
Mäta obsahuje okrem vyššie uvedených základných látok aj vodu a vlákninu.
Hodnoty ďalších látok na 100 g:
- voda 78,65 g
- vláknina 8 g (48 % RDA*)
Uvedené zloženie mäty je informatívne a prevzaté z národnej databázy výživných látok. Môže sa líšiť v závislosti od rôznych faktorov, ako je napríklad spôsob jej prípravy.
* RDA - denná odporúčaná dávka
* IU - medzinárodná jednotka