Rozmarín v kuchyni - prečo je dobré ho mať vždy po ruke?
Rozmarín
Rozmarín a jeho zloženie
Výživové hodnoty pre rozmarín (na 100 g):
- energia 131 Kcal (6,5 % RDA*)
- sacharidy 20,7 g (16 % RDA*)
- proteíny 3,31 g (6 % RDA*)
- lipidy 5,86 g (20 % RDA*)
Obsah vitamínov v rozmaríne (na 100 g):
- vitamín A 2924 IU (97 % RDA*)
- vitamín B1 (tiamín) 0,03 mg (3 % RDA*)
- vitamín B2 (riboflavín) 0,15 mg (12 % RDA*)
- vitamín B3 (niacín) 0,91 mg (6 % RDA*)
- vitamín B5 (kyselina pantoténová) 0,80 mg (16 % RDA*)
- vitamín B6 (pyridoxín) 0,33 mg (26 % RDA*)
- vitamín B9 (kyselina listová) 109 µg (27 % RDA*)
- vitamín C 21,8 mg (36 % RDA*)
Obsah minerálov a stopových látok v rozmaríne (na 100 g):
- sodík (Na) 26 mg (2 % RDA*)
- draslík (K) 668 mg (14 % RDA*)
- vápnik (Ca) 317 mg (32 % RDA*)
- meď (Cu) 0,30 mg (33 % RDA*)
- železo (Fe) 6,65 mg (83 % RDA*)
- magnézium (Mg) 91 mg (23 % RDA*)
- mangán (Mn) 0,96 mg (42 % RDA*)
- zinok (Zn) 0,93 mg (8,5 % RDA*)
Rozmarín obsahuje okrem vyššie uvedených základných látok aj vodu a vlákninu.
Hodnoty ďalších látok na 100 g:
- voda 67,77 g
- vláknina 14,1 g (52 % RDA*)
Hodnoty látok v rozmaríne sú informatívne a prevzaté z národnej databázy výživných látok. Môžu sa líšiť v závislosti od rôznych faktorov, ako je napríklad spôsob jeho prípravy.
* RDA - denná odporúčaná dávka
* IU - medzinárodná jednotka