Hruška a jej zloženie
Hruška
Hruška a jej zloženie
Výživové hodnoty hrušky (na 100 g):
- energia 57 Kcal (3 % RDA*)
- sacharidy 15,23 g (12 % RDA*)
- proteíny 0,36 g (menej ako 1 % RDA*)
- lipidy 0,14 g (menej ako 1 % RDA*)
Obsah vitamínov v hruške (na 100 g):
- vitamín A 25 IU* (1 % RDA*)
- vitamín B1 (tiamín) 0,01 mg (1 % RDA*)
- vitamín B2 (riboflavín) 0,02 mg (2 % RDA*)
- vitamín B3 (niacín) 0,16 mg (1 % RDA*)
- vitamín B5 (kyselina pantoténová) 0,04 mg (1 % RDA*)
- vitamín B9 (kyselina listová) 7 µg (2 % RDA*)
- vitamín C 4,3 mg (7 % RDA*)
- vitamín E 0,12 mg (1 % RDA*)
- vitamín K 4,4 µg (4 % RDA*)
Obsah minerálov a stopových látok v hruške (na 100 g):
- sodík (Na) 1 mg (menej ako 1 % RDA*)
- draslík (K) 116 mg (2,5 % RDA*)
- vápnik (Ca) 9 mg (1 % RDA*)
- meď (Cu) 0,08 mg (9 % RDA*)
- železo (Fe) 0,18 mg (2 % RDA*)
- magnézium (Mg) 7 mg (2 % RDA*)
- mangán (Mn) 0,04 mg (2 % RDA*)
- fluorid (F) 2,2 µg (menej ako 1 % RDA*)
- fosfor (P) 12 mg (2 % RDA*)
- selén (Se) 0,1 µg (menej ako 1 % RDA*)
- zinok (Zn) 0,1 mg (1 % RDA*)
Hruška obsahuje okrem vyššie uvedených základných látok aj vodu, vlákninu a karotenoidy ako betakarotén, luteín a zeaxantín.
Hodnoty ďalších látok na 100 g:
- voda 83,96 g
- vláknina 3,1 g (15 % RDA*)
- β-karotén 14 µg (menej ako 1 % RDA*)
- luteín a zeaxantín 44 µg**
Uvedené zloženie hrušiek je informatívne a prevzaté z národnej databázy výživných látok. Môže sa líšiť v závislosti od druhu hrušky, ale aj od ďalších faktorov, ako je napríklad spôsob prípravy (kandizovanie, sušenie a podobne).
* RDA - denná odporúčaná dávka
* IU - medzinárodná jednotka
** neexistuje odporúčaná denná dávka príjmu luteínu a zeaxantínu, no väčšina nedávnych štúdií ukazuje zdravotné prínosy pri braní 10 mg luteínu a 2 mg zeaxantínu denne