Čo je mango a aký je jeho obsah látok?
Mango
Zloženie manga
Výživové hodnoty manga (na 100 g):
- energia 60 Kcal (3 % RDA*)
- sacharidy 15 g (12 % RDA*)
- proteíny 0,82 g (1,5 % RDA*)
- lipidy 0,38 g (2 % RDA*)
Obsah vitamínov v mangu (na 100 g):
- vitamín A 180 IU* (6 % RDA*)
- vitamín B1 (tiamín) 0,02 mg (2 % RDA*)
- vitamín B2 (riboflavín) 0,03 mg (3 % RDA*)
- vitamín B3 (niacín) 0,66 mg (4 % RDA*)
- vitamín B5 (kyselina pantoténová) 0,16 mg (1 % RDA*)
- vitamín B6 (pyridoxín) 0,11 mg (9 % RDA*)
- vitamín B9 (kyselina listová) 43 µg (3,5 % RDA*)
- vitamín C 36,4 mg (60 % RDA*)
- vitamín E 0,9 mg (6 % RDA*)
- vitamín K 4,2 µg (3,5 % RDA*)
Obsah minerálov a stopových látok v mangu (na 100 g):
- sodík (Na) 1 mg (menej ako 1 % RDA*)
- draslík (K) 168 mg (3 % RDA*)
- vápnik (Ca) 11 mg (1 % RDA*)
- meď (Cu) 0,11 mg (12 % RDA*)
- železo (Fe) 0,16 mg (2 % RDA*)
- magnézium (Mg) 10 mg (2,5 % RDA*)
- mangán (Mn) 0,02 mg (1 % RDA*)
- zinok (Zn) 0,09 mg (menej ako 1 % RDA*)
Mango obsahuje okrem vyššie uvedených základných látok aj vodu, vlákninu a karotenoidy ako betakarotén, lykopén, luteín a zeaxantín.
Hodnoty ďalších látok na 100 g:
- voda 83,46 g
- vláknina 1,6 g (8 % RDA*)
- β-karotén 640 µg (10,5 % RDA*)
- lykopén 3 µg (menej ako 1 % RDA*)
- luteín a zeaxantín 23 µg**
Tieto hodnoty pre mango sú informatívne a prevzaté z národnej databázy výživných látok. Môžu sa líšiť v závislosti od rôznych faktorov, ako je napríklad spôsob jeho prípravy (mrazenie, sušenie, lyofilizovanie a pod.).
* RDA - denná odporúčaná dávka
* IU - medzinárodná jednotka
** neexistuje odporúčaná denná dávka príjmu luteínu a zeaxantínu, no väčšina nedávnych štúdií ukazuje zdravotné prínosy pri braní 10 mg luteínu a 2 mg zeaxantínu denne