Hrozno a jeho obsah vitamínov a minerálov
Hrozno
Zloženie hrozna
Výživové hodnoty hrozna (na 100 g):
- energia 69 Kcal (3,5 % RDA*)
- sacharidy 18 g (14 % RDA*)
- proteíny 0,72 g (1 % RDA*)
- lipidy 0,16 g (menej ako 1 % RDA*)
Obsah vitamínov v hrozne (na 100 g):
- vitamín A 66 IU* (3 % RDA*)
- vitamín B1 (tiamín) 0,06 mg (6 % RDA*)
- vitamín B2 (riboflavín) 0,07 mg (5 % RDA*)
- vitamín B3 (niacín) 0,18 mg (1 % RDA*)
- vitamín B5 (kyselina pantoténová) 0,05 mg (1 % RDA*)
- vitamín B6 (pyridoxín) 0,08 mg (7,5 % RDA*)
- vitamín B9 (kyselina listová) 2 µg (menej ako 1 % RDA*)
- vitamín C 10,8 mg (18 % RDA*)
- vitamín E 0,19 mg (1 % RDA*)
- vitamín K 14,6 µg (12 % RDA*)
Obsah minerálov a stopových látok v hrozne (na 100 g):
- sodík (Na) 1 mg (menej ako 1 % RDA*)
- draslík (K) 191 mg (4 % RDA*)
- vápnik (Ca) 10 mg (1 % RDA*)
- meď (Cu) 0,12 mg (14 % RDA*)
- železo (Fe) 0,36 mg (4,5 % RDA*)
- magnézium (Mg) 7 mg (2 % RDA*)
- mangán (Mn) 0,07 mg (3 % RDA*)
- zinok (Zn) 0,07 mg (menej ako 1 % RDA*)
Hrozno obsahuje okrem vyššie uvedených základných látok aj vodu, vlákninu a karotenoidy ako betakarotén, luteín a zeaxantín.
Hodnoty ďalších látok na 100 g:
- voda 80,54 g
- vláknina 0,9 g (4 % RDA*)
- β-karotén 39 µg (menej ako 1 % RDA*)
- luteín a zeaxantín 72 µg**
Zloženie hrozna je informatívne a prevzaté z národnej databázy výživných látok. Môže sa líšiť v závislosti od druhu samotného hrozna, ale aj od ďalších faktorov, ako je napríklad spôsob jeho prípravy (sušenie, lyofilizovanie a pod.).
* RDA - denná odporúčaná dávka
* IU - medzinárodná jednotka
** neexistuje odporúčaná denná dávka príjmu luteínu a zeaxantínu, no väčšina nedávnych štúdií ukazuje zdravotné prínosy pri braní 10 mg luteínu a 2 mg zeaxantínu denne