Čo je papája a aké má zloženie?

Papája

https://lh3.googleusercontent.com/Xsb_nlsTheYg3PmtEBjg3FOBIVhIUlZIzDaVcU4fKBylDTNcC8PDEez_sJfXAkFc9svEXVa1Ddr5OBKRfJlp9JYpQDiDWVXguz6HJxf93zURF7RzKRRGUZr5UhoHR8qb00Jn6m2k

Papája a jej zloženie

Výživové hodnoty pre papáju (na 100 g):

  • energia 43 Kcal (2 % RDA*)
  • sacharidy 10,82 g (8 % RDA*)
  • proteíny 0,47 g (1 % RDA*)
  • lipidy 0,26 g (1 % RDA*)

Obsah vitamínov v papáji (na 100 g):

  • vitamín A 950 IU* (32 % RDA*)
  • vitamín B1 (tiamín) 0,02 mg (2 % RDA*)
  • vitamín B2 (riboflavín) 0,02 mg (2 % RDA*)
  • vitamín B3 (niacín) 0,33 mg (2 % RDA*)
  • vitamín B5 (kyselina pantoténová) 0,21 mg (4 % RDA*)
  • vitamín B6 (pyridoxín) 0,03 mg (3 % RDA*)
  • vitamín B9 (kyselina listová) 37 µg (9 % RDA*)
  • vitamín C 60,9 mg (102 % RDA*)
  • vitamín E 0,3 mg (2 % RDA*)
  • vitamín K 2,6 µg (2 % RDA*)

Obsah minerálov a stopových látok v papáji (na 100 g):

  • sodík (Na) 8 mg (menej ako 1 % RDA*)
  • draslík (K) 182 mg (4 % RDA*)
  • vápnik (Ca) 20 mg (2 % RDA*)
  • železo (Fe) 0,25 mg (3 % RDA*)
  • magnézium (Mg) 21 mg (5 % RDA*)
  • fosfor (P) 10 mg (1 % RDA*)
  • zinok (Zn) 0,08 mg (menej ako 1 % RDA*)

Papája obsahuje okrem vyššie uvedených základných látok aj vodu, vlákninu a karotenoidy ako betakarotén, luteín a zeaxantín.

Hodnoty ďalších látok na 100 g:

  • voda 88,06 g
  • vláknina 1,7 g (8 % RDA*)
  • β-karotén 276 µg (4 % RDA*)
  • luteín a zeaxantín 75 µg**

Uvedené zloženie a obsah látok v papáji je informatívne a prevzaté z národnej databázy výživných látok. Môže sa líšiť v závislosti od rôznych faktorov, ako je napríklad spôsob prípravy (lyofilizovanie, sušenie, kandizovanie a pod.).

* RDA - denná odporúčaná dávka

* IU - medzinárodná jednotka

** neexistuje odporúčaná denná dávka príjmu luteínu a zeaxantínu, no väčšina nedávnych štúdií ukazuje zdravotné prínosy pri braní 10 mg luteínu a 2 mg zeaxantínu denne