Čo je papája a aké má zloženie?
Papája
Papája a jej zloženie
Výživové hodnoty pre papáju (na 100 g):
- energia 43 Kcal (2 % RDA*)
- sacharidy 10,82 g (8 % RDA*)
- proteíny 0,47 g (1 % RDA*)
- lipidy 0,26 g (1 % RDA*)
Obsah vitamínov v papáji (na 100 g):
- vitamín A 950 IU* (32 % RDA*)
- vitamín B1 (tiamín) 0,02 mg (2 % RDA*)
- vitamín B2 (riboflavín) 0,02 mg (2 % RDA*)
- vitamín B3 (niacín) 0,33 mg (2 % RDA*)
- vitamín B5 (kyselina pantoténová) 0,21 mg (4 % RDA*)
- vitamín B6 (pyridoxín) 0,03 mg (3 % RDA*)
- vitamín B9 (kyselina listová) 37 µg (9 % RDA*)
- vitamín C 60,9 mg (102 % RDA*)
- vitamín E 0,3 mg (2 % RDA*)
- vitamín K 2,6 µg (2 % RDA*)
Obsah minerálov a stopových látok v papáji (na 100 g):
- sodík (Na) 8 mg (menej ako 1 % RDA*)
- draslík (K) 182 mg (4 % RDA*)
- vápnik (Ca) 20 mg (2 % RDA*)
- železo (Fe) 0,25 mg (3 % RDA*)
- magnézium (Mg) 21 mg (5 % RDA*)
- fosfor (P) 10 mg (1 % RDA*)
- zinok (Zn) 0,08 mg (menej ako 1 % RDA*)
Papája obsahuje okrem vyššie uvedených základných látok aj vodu, vlákninu a karotenoidy ako betakarotén, luteín a zeaxantín.
Hodnoty ďalších látok na 100 g:
- voda 88,06 g
- vláknina 1,7 g (8 % RDA*)
- β-karotén 276 µg (4 % RDA*)
- luteín a zeaxantín 75 µg**
Uvedené zloženie a obsah látok v papáji je informatívne a prevzaté z národnej databázy výživných látok. Môže sa líšiť v závislosti od rôznych faktorov, ako je napríklad spôsob prípravy (lyofilizovanie, sušenie, kandizovanie a pod.).
* RDA - denná odporúčaná dávka
* IU - medzinárodná jednotka
** neexistuje odporúčaná denná dávka príjmu luteínu a zeaxantínu, no väčšina nedávnych štúdií ukazuje zdravotné prínosy pri braní 10 mg luteínu a 2 mg zeaxantínu denne